Salamalle laulu lahjaksi

22.5.2017

Juhlapuheen piti kansanedustaja Katja Hänninen
Juhlapuheen piti kansanedustaja Katja Hänninen
Varapuheenjohtaja Ari-Pekka Jaakola ja puheenjohtaja Terho Hautamäki ottivat vastaan onnittelut mm. Haukiputaan Heiton Ukkoloilta.
Varapuheenjohtaja Ari-Pekka Jaakola ja puheenjohtaja Terho Hautamäki ottivat vastaan onnittelut mm. Haukiputaan Heiton Ukkoloilta.
Juha Aunola lauloi juhlan juontajan Pauli Ylitalon säestämänä.
Juha Aunola lauloi juhlan juontajan Pauli Ylitalon säestämänä.

Saloisten Salama vietti 70-vuotisjuhliaan lauantaina Raahen liikuntahallilla. Kohokohdaksi nousi Pauli Ylitalon juhlaa varten sanoittama ja Juha Aunolan esittämä laulu: Saloisten Salama 70v. Juhlapuhuja, kansanedustaja Katja Hänninen korosti Salaman merkitystä edullisten ja monipuolisten liikuntamahdollisuuksien tarjoajana.

Juhlatunnelma kohosi noin sadan vieraan, hyvän ohjelman ja Pauli Ylitalon humoristisen juonnon ansiosta korkealle. Lähiseurojen edustajien ohella kaukaisimmat urheiluseuravieraat tulivat Haukiputaan Heitosta ja Himangan Roimasta. Arvostetuimpina kunniavieraina paikalle oli saapunut muutamia Salaman perustajajäseniä, jotka vuosikymmenten ajan seuratoimintaa ovat pyörittäneet.

Niin Katja Hänninen kuin Pauli Ylitalokin kehuivat Salamalle aikanaan valittua nimeä. Terävästi iskevä Salama todettiin selvästi paremmaksi kuin muut ehdolla olleet Sampo ja Sisu, joka Ylitalon mielestä saatettaisiin sotkea kuorma-autoon, pastilliin tai jopa johonkin ääriliikkeeseen.

Hänninen muistutti puheessaan, että urheiluseurojen merkitys asiantuntijana, neuvonantajana ja aloitteentekijänä kaupungissamme tulee entisestään nousemaan kaupungin organisaatiomuutoksen myötä. Lautakuntien vähennyksen johdosta liikuntalautakunta poistuu ja sille kuuluvat asiat siirtyvät uuteen tulevaisuuslautakuntaan, joka johtaa myös mm. varhaiskasvatusta, opetusta, kulttuuria ja nuorisoa. Riittääkö tulevalla lautakunnalla aikaa, mielenkiintoa ja asiantuntemusta liikunta-asioille, epäili Hänninen.

Juontaja Ylitalon sanaleikkivainu tarttui heti tähän uuteen lautakuntaan, ettei kyseessä sittenkin olisi tule vaisuus -lautakunta! Juontojen lisäksi Ylitalo toimi säestäjänä, kun Salaman entinen nuorisoyleisurheilija Juha Aunola esitti urheilumiesten, Tapio Rautavaaran ja Georg Otsin lauluja. Hieno neliminuuttinen koettiin upeaäänisen Aunolan kajauttaessa ilmoille Ylitalon Juha Wainion Albatrossin säveleen uudelleensanoittaman seurahistoriallisen laulun Saloisten Salama 70v. Eläkeläisten kuoro lauloi Veikko Lavin teräväsanaisia lauluja.

Juhlavuoden kunniaksi Salaman aktiivit olivat saaneet valtakunnallista huomiota. Seuran puheenjohtaja Terho Hautamäki ja yleisurheilumies Olavi Roivainen saivat rintaansa TUL:n kultaisen seuratyö -ansiomerkin. Marika Tuomaalan, Tanja Merikannon, Antero Holapan ja Ari-Pekka Jaakolan rintaan ripustettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali.

Hiihtojaosto palkitsi menestyneet aikuishiihtäjänsä Mari Patasen ja Markus Kanamäen sekä lupaavat juniorit Inka Leppälän ja Meri Salmelan. Lentopallojaosto muisti lahjakortein e-poikien joukkuetta, joka oli Pohjois-Suomen ykkönen tiikerisarjassaan sekä d-tyttöjen ja f-ikäisten joukkuetta.

Yleisurheilujaoston menestyneistä urheilijoista palkittiin tällä kertaa Suomen mestaritytöt Emilia Tuomaala ja Anna Ranz sekä kansainväliset huiput Olavi Roivainen ja Kalevi Alatalo. Lisäksi muistettiin ohjaajista tärkeimpiä: liikkari- ja urheilukouluohjaajia, jotka liikkumiskipinää lapsille iskostavat. Myös muutamat paikalla olleet liikkarilaiset saivat diplomin talven kestäneestä innokkaasta osallistumisestaan.

Kovasti juhlaväkeä kiinnosti myös hallille kootut näyttelyt. Valokuvanäyttely kertoi seurahistoriasta yli sadalla kuvalla ja kuvatekstillä. Tuoreempia kuvia nähtiin Salaman liikkarin kymmenvuotiselta taipaleelta. Lisäksi näytillä oli seuran palkintoja, lehtileikkeitä ja aikuisurheilijoitten kisarekvisiittaa mm. MM-kisoista vuosien varrelta.